tiistai 30. marraskuuta 2010

Demokratia on uskontoa parempi

Mediassa on esiintynyt Ajankohtaisen kakkosen Homoilta-keskusteluohjelman jälkeen paljon kritiikkiä erityisesti evankelisluterilaista kirkkoa vastaan. Kritiikki on noussut muutamien kirkkoon läheisesti sidoksissa olevan tai voimakkaasti kristinuskoa tunnustavan henkilöiden lausumisista.

Keskustelun aiheena on ollut sukupuolineutraali avioliittolaki. Mielenkiintoista on, että keskustelun osapuolina ovat olleet pääasiassa evankelisluterilaisen kirkon edustajat, vihreät, perussuomalaiset ja seksuaalitasa-arvojärjestöt. Seksuaalitasa-arvojärjestöjen mielenkiinnon asiaan voin hyvin ymmärtää, sillä onhan kyseessä merkittävä epätasa-arvoistava seikka lainsäädännössä. Vihreät ja perussuomalaiset taas lainsäätäjän asemassa ovat varteenotettavia keskustelukumppaneita.

Uskontokuntien kanta on kuitenkin noussut päällimmäiseksi keskustelussa. On tuntunut, että sukupuolineutraali avioliittolaki tyssäisi erityisesti evankelisluterilaisen kirkon vastustukseen. Evankelisluterilaisella kirkolla tai muilla uskonnollisilla yhteisöillä ei tulisi olla valtaa sanella lainsäädäntöä. Lainsäädäntötyöstä vastaa eduskunta.

Mikäli kirkon sananvalta lainsäädännössä olisi samanlainen kuin yhdistyksillä, niin sen mielipidettä tulee kuulla, mutta siihen sen pitääkin jäädä. Lainsäädäntötyö ei saa estyä sen perusteella, mikä suurimman uskonnollisen yhteisön omien tekstien tulkinta saattaa ajanhetkellä olla. Lainsäädännön tulee heijastaa ajankohtaista tilannetta. Mikäli perusteita haetaan Raamatusta, niin omaksumme usein jopa 2000 vanhaa etiikkaa.

Lainsäädäntötyötä ei voi tehdä Raamatun tai edes sen ajankohtaisen tulkinnan perusteella. Demokratia on uskontoa parempi lainsäätäjä.

Vesa Niemi

2 kommenttia:

  1. Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää että me kristityt todella välitämme homoista ihan yhtälailla kuin heteroistakin. Meillä ei ole homoseksuaaleja vastaan yhtään mitään. Se on vähän sama kuin että minä en pidä tupakoitsemisesta mutta vaikka sinä tupakoit minä pidän silti sinusta. Monta henkilöä on tullut tuon homokohun jälkeen minulle sanomaan että minä olen kristittynä paljon suvaitsevaisempi kuin moni ateisti. ;)

    VastaaPoista
  2. Kun joku sanoo olevansa "kristitty", ei se kerro muuta kuin, että henkilö on tietämätön itsestään ja todellisuudesta, jossa elää.

    Kun joku sanoo olevansa "ateisti", kertoo se henkilön ymmärtävän, että mikä on fiktiota ja mikä on todellisuutta.

    Suvaitsevaisuudesta kumpikaan sana ei kerro mitään.

    VastaaPoista